Przepisy na drugie śniadanie dla dzieci cukrzycowych

Co powinno jeść dziecko z cukrzycą na drugie śniadanie? Specjalnie zbilansowane posiłki. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami specjalnie przygotowanymi przez dietetyka Żagiel Med, mgr inż. Edytę Sołek. Są to przepisy, które mogą być alternatywą dla zwykłych kanapek, a drugie śniadanie może stać się kulinarną ucztą,  dzięki niebanalnym połączeniom. Przepisy mogą stać się również inspiracją do przygotowania drugiego śniadania do pracy dla dorosłych chorych na cukrzycę. Smacznego!

 

KOKTAJL CZEKOLADOWO-JAGLANY

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

banan

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki wody

łyżeczka gorzkiego kakao

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładki mus.

 

SZKOLNA KANAPKA

bułka żytnia

łyżeczka oliwy z oliwek

łyżka dżemu żurawinowego

2 plasterki mozzarelli lub sera koziego, oscypka

kilka listków rukoli

Bułkę przekrój na pół, skrop wewnętrzną stronę oliwą z oliwek, posmaruj dżemem żurawinowym, ułóż ser, rukolę.

 

OWSIANE CIASTECZKA Z BANANEM

banan

40g płatków owsianych lub jaglanych

łyżeczka rodzynek

łyżeczka żurawiny

2 łyżki płatków migdałowych

Banana zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę lub rozmiażdż widelcem dodaj pokruszone płatki migdałowe i pozostałe składniki – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe płaskie ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia.

 

PLACKI JAGLANE

3 łyżki suchej kaszy jaglanej

3/4 szklanki wody

10g mielonych migdałów

łyżeczka gorzkiego kakao

jajko

pół łyżeczki miodu

Kaszę opłucz pod bieżącą wodą na przemian ciepłą i zimną wyeliminuje to goryczkowy smak kaszy, wsyp do wrzątku i gotuj przez ok 5 min na małym ogniu, następnie odstaw do wchłonięcia pozostałego płynu. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Smaż z obu stron na suchej patelni.

 

BUDYŃ DYNIOWY (dwie porcje)

300g dyni hokkaido

100ml wody

100ml mleka kokosowego

sok z jednej pomarańczy

pół łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki cynamonu

łyżka miodu

2 łyżki mielonego lnu

150g mrożonych truskawek lub innych owoców

Dynię obierz, pokrój w kostkę, ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Ostudź, zmiksuj na gładki mus. (Można wykorzystać całą dynię – pozostałą część zamknąć w słoiki i za pasteryzować lub zamrozić).

Pomarańczę dokładnie umyj, zetrzyj skórkę (łyżeczkę) wyciśnij z niej sok.

Mus z dyni włóż do garnka, dodaj wodę, mleko i zagotuj, następnie dodaj przyprawy, pomarańczę – skórkę i sok.

Zdejmij z ognia dodaj miód, energicznie mieszając stopniowo dosypuj mielony len. Przełóż do pucharków i odstaw do lodówki.

Truskawki zmiksuj, wlej na wierzch budyniu.

 

NASIONA CHIA Z PRAŻONĄ GRUSZKĄ (dwie porcje)

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki wody

5 łyżeczek nasion chia

pół łyżeczki miodu

2 gruszki

sok z połówki cytryny

1/4  łyżeczki cynamonu

2 goździki

łyżeczka miodu

pół wody

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, połową łyżeczki miodu, dodaj nasiona chia i energicznie wymieszaj – ostaw do napęcznienia od czasu do czasu wymieszaj trzepaczką. Gruszkę obierz pokrój w kostkę. Do garnuszka dodaj wodę – wrzuć goździki i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj gruszkę, cynamon, sok z cytryny i praż aż będzie miękkie, zdejmij z ognia jeżeli potrzeba osłodź miodem. Ułóż w pucharkach prażona chia – gruszka – chia – gruszka.

 

MUFFINY CYNAMONOWO–JABŁKOWE (duża porcja)

150g uniwersalnj mąki bezglutenowej

pół szklanki płatków jaglanych

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

2 jajka

jabłko

pół szklanki mleka ryżowego

pół szklanki musu jabłkowego

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki cukru nierafinowanego np. trzcinowy

Suche składniki – mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier – wsyp do miski i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, pokrojone w kostkę jabłka. Połącz zawartość obu naczyń, mieszając krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Zamiast beczek można upiec ciasto w tortownicy.

 

KOKTAJL CZEKOLADOWO–TRUSKAWKOWY

100ml mleka kokosowego

50ml wody

łyżeczka gorzkiego kakao

150g truskawek mrożonych

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.

 

ORZECHOWA BUŁKA

bułka żytnia

2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru

pół banana

dojrzałe kiwi

Przekrój bułkę na pół obie części posmaruj masłem orzechowym, pokrój banan i kiwi w plasterki i przełóż nimi bułkę.

 

NALEŚNIKI JAGLANE (dwie porcje)

100g mąki jaglanej (lub zmiksowanej kaszy jaglanej)

50g skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej

łyżka mielonego siemienia lnianego

łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego

łyżeczka syropu klonowego lub miodu

pół szklanki mleka jaglanego lub ryżowego

pół szklanki wody gazowanej

+  pół łyżeczki masła klarowanego do smażenia

łyżka ulubionych konfitur

Siemię lniane zalej 4 łyżkami wrzątku – wymieszaj i odstaw na 5 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Nasmaruj patelnię masłem i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron na niewielkim ogniu.

 

Smakowitych eksperymentów kulinarnych!

mgr inż. Edyta Sołek

zobacz profil

Zobacz więcej artykułów