Przepisy na drugie śniadanie dla dzieci z cukrzycą

Co powinno jeść dziecko z cukrzycą na drugie śniadanie? Specjalnie zbilansowane posiłki. Zachęcamy do zapoznania się z przykładowymi przepisami, które mogą być alternatywą dla zwykłych kanapek, a drugie śniadanie może stać się kulinarną ucztą, dzięki niebanalnym połączeniom.

Przepisy mogą stać się również inspiracją do przygotowania drugiego śniadania do pracy dla dorosłych chorych na cukrzycę. Smacznego!

 

Koktajl czekoladowo-jaglany

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • banan
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka gorzkiego kakao

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładki mus.

 

Szkolna kanapka

  • bułka żytnia
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka dżemu żurawinowego
  • 2 plasterki mozzarelli lub sera koziego, oscypka
  • kilka listków rukoli

Bułkę przekrój na pół, skrop wewnętrzną stronę oliwą z oliwek, posmaruj dżemem żurawinowym, ułóż ser, rukolę.

 

Owsiane ciasteczka z bananem

  • banan
  • 40 g płatków owsianych lub jaglanych
  • łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Banana zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę lub rozmiażdż widelcem. Dodaj pokruszone płatki migdałowe i pozostałe składniki – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe płaskie ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia.

 

Placki jaglane

  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 10g mielonych migdałów
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • jajko
  • pół łyżeczki miodu

Kaszę opłucz pod bieżącą wodą, na przemian ciepłą i zimną, wyeliminuje to goryczkowy smak kaszy, wsyp do wrzątku i gotuj przez ok 5 min na małym ogniu, następnie odstaw do wchłonięcia pozostałego płynu. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Smaż z obu stron na suchej patelni.

 

Budyń dyniowy (dwie porcje)

  • 300 g dyni hokkaido
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 150 g mrożonych truskawek lub innych owoców

Dynię obierz, pokrój w kostkę, ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Ostudź, zmiksuj na gładki mus. (Można wykorzystać całą dynię – pozostałą część zamknąć w słoiki i zapasteryzować lub zamrozić).

Pomarańczę dokładnie umyj, zetrzyj skórkę (łyżeczkę), wyciśnij z niej sok.

Mus z dyni włóż do garnka, dodaj wodę, mleko i zagotuj, następnie dodaj przyprawy, pomarańczę – skórkę i sok.

Zdejmij z ognia dodaj miód, energicznie mieszając stopniowo dosypuj mielony len. Przełóż do pucharków i odstaw do lodówki.

Truskawki zmiksuj, wlej na wierzch budyniu.

 

Nasiona chia z prażoną gruszką (dwie porcje)

  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżeczek nasion chia
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 gruszki
  • sok z połówki cytryny
  • 1/4  łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka miodu
  • pół wody

Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, połową łyżeczki miodu, dodaj nasiona chia i energicznie wymieszaj – odstaw do napęcznienia, od czasu do czasu wymieszaj trzepaczką. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę. Do garnuszka dodaj wodę – wrzuć goździki i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj gruszkę, cynamon, sok z cytryny i praż aż będzie miękkie, zdejmij z ognia, jeżeli potrzeba osłodź miodem. Ułóż w pucharkach prażona chia – gruszka – chia – gruszka.

 

Muffiny cynamonowo-jabłkowe (duża porcja)

  • 150 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • jabłko
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • pół szklanki musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego np. trzcinowy

Suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier wsyp do miski i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, pokrojone w kostkę jabłka. Połącz zawartość obu naczyń, mieszając krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Zamiast babeczek można upiec ciasto w tortownicy.

 

Koktajl czekoladowo-truskawkowy

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • 150 g truskawek mrożonych

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.

 

Orzechowa bułka

  • bułka żytnia
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru
  • pół banana
  • dojrzałe kiwi

Przekrój bułkę na pół, obie części posmaruj masłem orzechowym, pokrój banan i kiwi w plasterki i przełóż nimi bułkę.

 

Naleśniki jaglane (dwie porcje)

  • 100 g mąki jaglanej (lub zmiksowanej kaszy jaglanej)
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • pół szklanki mleka jaglanego lub ryżowego
  • pół szklanki wody gazowanej
  • +  pół łyżeczki masła klarowanego do smażenia
  • łyżka ulubionych konfitur

Siemię lniane zalej 4 łyżkami wrzątku – wymieszaj i odstaw na 5 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Nasmaruj patelnię masłem i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron na niewielkim ogniu.

Zobacz więcej artykułów