Co powinno jeść dziecko z cukrzycą na drugie śniadanie? Specjalnie zbilansowane posiłki. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami specjalnie przygotowanymi przez dietetyka Żagiel Med, mgr inż. Edytę Sołek. Są to przepisy, które mogą być alternatywą dla zwykłych kanapek, a drugie śniadanie może stać się kulinarną ucztą, dzięki niebanalnym połączeniom. Przepisy mogą stać się również inspiracją do przygotowania drugiego śniadania do pracy dla dorosłych chorych na cukrzycę. Smacznego!
KOKTAJL CZEKOLADOWO-JAGLANY
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
banan
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki wody
łyżeczka gorzkiego kakao
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładki mus.
SZKOLNA KANAPKA
bułka żytnia
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka dżemu żurawinowego
2 plasterki mozzarelli lub sera koziego, oscypka
kilka listków rukoli
Bułkę przekrój na pół, skrop wewnętrzną stronę oliwą z oliwek, posmaruj dżemem żurawinowym, ułóż ser, rukolę.
OWSIANE CIASTECZKA Z BANANEM
banan
40g płatków owsianych lub jaglanych
łyżeczka rodzynek
łyżeczka żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
Banana zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę lub rozmiażdż widelcem dodaj pokruszone płatki migdałowe i pozostałe składniki – dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe płaskie ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia.
PLACKI JAGLANE
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
3/4 szklanki wody
10g mielonych migdałów
łyżeczka gorzkiego kakao
jajko
pół łyżeczki miodu
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą na przemian ciepłą i zimną wyeliminuje to goryczkowy smak kaszy, wsyp do wrzątku i gotuj przez ok 5 min na małym ogniu, następnie odstaw do wchłonięcia pozostałego płynu. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Smaż z obu stron na suchej patelni.
BUDYŃ DYNIOWY (dwie porcje)
300g dyni hokkaido
100ml wody
100ml mleka kokosowego
sok z jednej pomarańczy
pół łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżka miodu
2 łyżki mielonego lnu
150g mrożonych truskawek lub innych owoców
Dynię obierz, pokrój w kostkę, ułóż na papierze do pieczenia i piecz przez 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Ostudź, zmiksuj na gładki mus. (Można wykorzystać całą dynię – pozostałą część zamknąć w słoiki i za pasteryzować lub zamrozić).
Pomarańczę dokładnie umyj, zetrzyj skórkę (łyżeczkę) wyciśnij z niej sok.
Mus z dyni włóż do garnka, dodaj wodę, mleko i zagotuj, następnie dodaj przyprawy, pomarańczę – skórkę i sok.
Zdejmij z ognia dodaj miód, energicznie mieszając stopniowo dosypuj mielony len. Przełóż do pucharków i odstaw do lodówki.
Truskawki zmiksuj, wlej na wierzch budyniu.
NASIONA CHIA Z PRAŻONĄ GRUSZKĄ (dwie porcje)
pół szklanki mleka kokosowego
pół szklanki wody
5 łyżeczek nasion chia
pół łyżeczki miodu
2 gruszki
sok z połówki cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
2 goździki
łyżeczka miodu
pół wody
Mleko kokosowe wymieszaj z wodą, połową łyżeczki miodu, dodaj nasiona chia i energicznie wymieszaj – ostaw do napęcznienia od czasu do czasu wymieszaj trzepaczką. Gruszkę obierz pokrój w kostkę. Do garnuszka dodaj wodę – wrzuć goździki i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj gruszkę, cynamon, sok z cytryny i praż aż będzie miękkie, zdejmij z ognia jeżeli potrzeba osłodź miodem. Ułóż w pucharkach prażona chia – gruszka – chia – gruszka.
MUFFINY CYNAMONOWO–JABŁKOWE (duża porcja)
150g uniwersalnj mąki bezglutenowej
pół szklanki płatków jaglanych
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka
jabłko
pół szklanki mleka ryżowego
pół szklanki musu jabłkowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru nierafinowanego np. trzcinowy
Suche składniki – mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier – wsyp do miski i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej, pokrojone w kostkę jabłka. Połącz zawartość obu naczyń, mieszając krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Zamiast beczek można upiec ciasto w tortownicy.
KOKTAJL CZEKOLADOWO–TRUSKAWKOWY
100ml mleka kokosowego
50ml wody
łyżeczka gorzkiego kakao
150g truskawek mrożonych
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
ORZECHOWA BUŁKA
bułka żytnia
2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru
pół banana
dojrzałe kiwi
Przekrój bułkę na pół obie części posmaruj masłem orzechowym, pokrój banan i kiwi w plasterki i przełóż nimi bułkę.
NALEŚNIKI JAGLANE (dwie porcje)
100g mąki jaglanej (lub zmiksowanej kaszy jaglanej)
50g skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżeczka syropu klonowego lub miodu
pół szklanki mleka jaglanego lub ryżowego
pół szklanki wody gazowanej
+ pół łyżeczki masła klarowanego do smażenia
łyżka ulubionych konfitur
Siemię lniane zalej 4 łyżkami wrzątku – wymieszaj i odstaw na 5 minut, po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Nasmaruj patelnię masłem i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron na niewielkim ogniu.
Smakowitych eksperymentów kulinarnych!
mgr inż. Edyta Sołek
zobacz profil